Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Oικονομολόγος

Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποινικολόγος (master), Εγκληματολόγος (master)

Τηλέφωνο +302110135653

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University στην Κύπρο και Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Ελληνικής Αστυνομικής Ακαδημίας. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα) και έχει διδάξει ως επισκέπτης Καθηγητής σε αρκετά Πανεπιστήμια ανά την υφήλιο (Γερμανία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Αλβανία κ.α.). Έχει, επίσης, υπάρξει Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Τακτικός Καθηγητής Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει μιλήσει σε δεκάδες συνέδρια και έχει συγγράψει 4 βιβλία και πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά και τα αγγλικά σχετικά με το ποινικό δίκαιο και την εγκληματολογία καθώς και με άλλα νομικά θέματα.

Είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπότροφος ΙΚΥ – πρωτεύσας στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ) και μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ).

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλος για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.).

Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος είναι μέλος αρκετών επιστημονικών ενώσεων (Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων κ.α.). Eίναι ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος το οποίο ιδρύθηκε το 2015. Τέλος, ασκεί μάχιμη δικηγορία ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της «Σπυρόπουλος Δικηγορική Εταιρία» και έχει εκπροσωπήσει εντολείς του σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες της τελευταίας δεκαπενταετίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως  οικονομικός σύμβουλος είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

ΓΛΩΣΣΕΣ

  • Ελληνικά
  • Αγγλικά
  • Γαλλικά

Η Ομάδα μας