Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Oικονομολόγος

Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποινικολόγος (master), Εγκληματολόγος (master)

Τηλέφωνο +302110135653

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκτελώντας έργο του ΕΛΙΔΕΚ με θέμα την νομική αντιμετώπιση των fake news. Επίσης, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στην Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Έχει υπάρξει Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Τακτικός Καθηγητής Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής ή ερευνητής (π.χ. HdM Πανεπιστήμιο στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, ADA University στο Αζερμπαϊτζάν). Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλος  για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.).

Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη και για την εκπόνηση της διατριβής του απονεμήθηκε η υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II»- πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00). Η διατριβή του έγινε δεκτή από το τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών με “Άριστα παμψηφεί”.

Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος είναι μέλος αρκετών επιστημονικών ενώσεων (Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων κ.α.). Eίναι ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος το οποίο ιδρύθηκε το 2015. Τέλος, ασκεί μάχιμη δικηγορία ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της «Σπυρόπουλος Δικηγορική Εταιρία» και έχει εκπροσωπήσει εντολείς του σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες της τελευταίας δεκαετίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως  οικονομικός σύμβουλος είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

ΓΛΩΣΣΕΣ

  • Ελληνικά
  • Αγγλικά
  • Γαλλικά

Η Ομάδα μας